Mogen de fysiotherapeuten weer open of niet?

Gisteren was weer een verwarrende dag. In deze liveblog van de NOS staat: “Alle medische contactberoepen aan het werk.” In het interview zegt minister De Jonge dat bepaalde contactberoepen van medische aard hun eigen richtlijnen hebben. Waarop de NOS concludeert dat onder andere fysiotherapeuten weer gewoon aan het werk zijn. Klopt dat? Zoals inmiddels gebruikelijk, is enige uitleg op zijn plaats.

Kunnen fysiotherapeuten weer open?

Nee.

De uitleg: medische beroepen kunnen open, op voorwaarde is dat er richtlijnen zijn die de veiligheid van u en uw therapeut waarborgen. De richtlijn voor fysiotherapeuten ligt nu ter goedkeuring bij het ministerie van VWS en het RIVM. We verwachten binnen enkele dagen antwoord.

Dus jullie kunnen weer open als de richtlijnen af zijn?

Ja, de richtlijnen geven de voorwaarden waarop wij veilig open kunnen.

De nuance: afhankelijk van wat er in die richtlijn staat én of wij daaraan kunnen voldoen, bepalen wij of we open kunnen. Omdat Wilskracht vermoedt wat er in die richtlijn gaat staan, bereiden onszelf en de praktijk alvast voor.

Als de richtlijn er is, gaan jullie dan direct open?

Zo snel mogelijk.

De uitleg: in de richtlijn zal duidelijk worden op welke manier we zorg mogen aanbieden. Dat zal vermoedelijk met zogeheten persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) gaan en met aangepast toegangs- en praktijkbeleid. Zodra dat alles geïmplementeerd is gaat Wilskracht open.

Zoals altijd: we houden u op de hoogte via onze website. Als we écht open gaan, volgt ook een nieuwsbrief.