Officiële start voor Zaans reuma-/artrosenetwerk

Statuten deponerenEen historisch moment. Gisteren is het Zaanse Reuma- en Artrosenetwerk een feit geworden. Koen Liefting (voorzitter), Nanda Kroon (secretaris) en onze eigen Peter Middeljans (penningmeester) hebben de statuten van deze gloednieuwe vereniging gedeponeerd bij de notaris in Alkmaar. De drie bestuursleden zien hun uitdagende taak met veel plezier tegemoet. [leestijd: 3-4 min]

Wat is het reumanetwerk?

Fysiotherapeuten, ergotherapeuten, podotherapeuten en diëtisten uit de Zaanstreek hebben zich verenigd om de (para)medische zorg rondom de mens met reuma en/of artrose te optimaliseren. Vanaf maart 2017 moet het netwerk operatief zijn. Op dit moment wordt er achter de schermen nog hard gewerkt.

Wat gaat de meerwaarde van dit netwerk worden?

Het doel is de (para)medisch zorg te verbeteren. Daarom zijn is de groep bezig om de huidige richtlijnen en protocollen verdiepend te bestuderen. Omdat deze informatie is verouderd, wordt er ook nieuwe wetenschappelijke literatuur toegevoegd. Deze nieuw-vergaarde kennis wordt geïmplementeerd bij de aangesloten praktijken via een verdiepende cursus. De patiënt mag dus méér verwachten van een aangesloten therapeut dan van een niet-aangesloten therapeut.

Kunnen de patiënten nu al terecht?

Ja en nee. De praktijken die nu aangesloten zijn worden gekenmerkt door pro-activiteit en betrokkenheid bij de reuma-/artrosepatiënt. En dat is goed. Sommigen hebben zelfs al extra scholing gevolgd. Maar nog niet iedereen. Als iedereen goed op koers ligt, wordt het netwerk actief. Dan wordt ook naamsbekendheid gegeven aan het netwerk en welke praktijken betrokken zijn.

Zijn er ook artsen betrokken?

Ja, maar nog op de achtergrond. Wanneer het netwerk in functie is, worden de Zaanse reumatologen, huisartsen en orthopeden betrokken.

Wanneer hoort u meer?

Als de folder en website gereed is en de aangesloten therapeuten hun verdiepende cursus hebben gedaan, komt de website online en worden de folders uitgedeeld. Dat zal in maart 2017 zijn, is nu de planning.

Samengevat…

Het netwerk heeft zijn officiële start gemaakt. De ontwikkeling gaat vanaf hier verder. U gaat er meer van horen wanneer het netwerk in functie is.

 

Tekst en foto: Peter Middeljans