Schouderklachten? Dit kunt u ermee!

Sinds kort is Wilskracht aangesloten bij het schoudernetwerk in de Zaanstreek. Een prima aanleiding om de schouder tot onderwerp te maken van ons allereerste blog. Schouderklachten zijn veel voorkomend, ruim één op de vijf Nederlander heeft er op dit moment mee te kampen. Toch blijkt het niet eenvoudig te verhelpen. Hoe komt dat? En wat moet je ermee als je last hebt?

Oorzaken

Veruit de meeste schouderpijn wordt veroorzaakt door een aspecifiek probleem: de precieze toedracht is dan niet geheel bekend. In sommige gevallen is er wél een duidelijke toedracht, bijvoorbeeld doordat je op je arm gevallen bent (een traumamoment). Voor de best passende behandeling is het van belang de toedracht van de schouderpijn te kennen. Hieronder staan enkele frequent voorkomende schouderproblemen en wat er aan gedaan kan worden.

Schouderpijn na trauma

In het geval van een (fors) trauma moet men altijd bedacht zijn op ernstige pathologie zoals een subcapitale humerus fractuur (breuk van de schouderkop), een (af)gescheurde pees, (sub)luxatie of een scheur van het labrum. Na een trauma is het belangrijk dat de ernst van de schade goed wordt bepaald. Bij acute hevige pijn is de spoedeisende hulp uiteraard de aangewezen plek. Wanneer de pijn in een later stadium optreedt, is het raadzaam om naar een gespecialiseerde arts of fysiotherapeut te gaan. Adequaat handelen in de eerste fase, voorkomt problemen in een latere fase.

Schouderpijn zonder duidelijke toedracht

Meestal hebben schouderklachten geen specifieke oorzaak. De klachten zijn dan aspecifiek. De pijn kent doorgaans een sluimerend begin en de klachten verergeren met bepaalde bewegingen. Wanneer de klachten niet (meer) vanzelf overgaan met rust is het een raadzaam niet met de klachten te blijven doorlopen. Want hoewel de oorzaak aspecifiek is, betekend dat nog niet dat er niets aangedaan kan worden. In gespecialiseerde praktijken vindt u de expertise om uw schouderklacht te laten onderzoeken.

Wat kan een arts doen bij aspecifieke klachten?

De meeste van de aspecifieke schouderklachten vallen onder de noemer van het impingement oftewel: inklemming. De pijn is dan verklaarbaar door de ontstekingsachtige verschijnselen vanuit een bursitis (slijmbeursontsteking) of tendinitis (peesontsteking). Als u met deze klachten bij de huisarts komt, schrijft hij of zij meestal ontstekingsremmers voor of er wordt een injectie overwogen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dan de effecten van deze interventies vaak niet afdoende zijn om het probleem te verhelpen. Fysiotherapie en/of manuele therapie is wenselijk als na twee weken uw klachten niet duidelijk verminderd zijn.

Wat kan een fysiotherapeut doen bij aspecifieke klachten?

Vaak is het onderliggende probleem bij schouderpijn een disbalans in de spieren die het schoudergewricht en schouderblad aansturen. Dit kan lokale oorzaken hebben, zoals spierknopen of triggerpoints. Of globale oorzaken hebben, zoals een slecht bewegend gebied tussen de schouderbladen. In andere gevallen bewegen alle gewrichten prima, maar bestaat er een foute techniek (bijvoorbeeld uw service bij tennis). U snapt dat schouderklachten lastig te duiden en te verhelpen zijn: er spelen meerder factoren een rol. Het is daarom raadzaam een praktijk te vinden die op schouderklachten is gespecialiseerd. Uw therapeut of arts moet op de hoogte zijn van de mogelijke oorzaken en de behandelopties. Daarbij moet hij/zij goed naar u luisteren en de tijd nemen voor een gedegen onderzoek.

Schouderklachten oplossen met behulp van Wilskracht

Schouderklachten staan in de top 5 van onze meest behandelde klachten. Wij zijn aangesloten bij het schoudernetwerk van Zaanstad. Zowel Steven als Peter hebben vervolgopleidingen gedaan op schoudergebied. We leveren altijd maatwerk voor onze cliënten door een uitgebreide probleemanalyse te doen. Zo krijgt u therapie die bij u past. Binnen onze praktijk combineren we fysio/manuele therapie, dry needling en trainingstherapie. Die combinatie geeft ons uitstekende handvatten voor het verhelpen van (aspecifieke) schouderproblemen. Wanneer u klacht niet door ons te verhelpen is, dan hoort u dat direct en verwijzen wij u gericht door. Wij staan in contact met gerenommeerde instellingen. Hebt u zelf schouderklachten? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Peter Middeljans, augustus 2015

 

Geraadpleegde bronnen:

  • NIVEL. www.nivel.nl
  • Verhagen A, Alessie J. Evidence based diagnostiek van het bewegingsapparaat. Bohn Stafleu van Loghum 2014.
  • Winters JC, Van der Windt DAWM, Spinnewijn WEM. NHG-standaard Schouderklachten. Huisarts Wet 2008.

Wilskracht voor Zaanstad en omstreken.

Onze klanten komen uit: Wormerveer, Krommenie, Zaandijk, Koog aan de Zaan, Wormer, West-Knollendam, Oost-Knolledam, Jisp, Westzaan, Zaandam, Purmerend, Amsterdam en Schagen.