Zo houd je thuiswerkklachten buiten de deur

door mrt 31, 2021

Zit je lekker? Kijk eens om je heen. Lees je dit thuis vanaf een scherm? En is dit toevallig óók je werkplek geworden? Fysieke klachten van thuiswerken is een tendens. Hoe zorg jij dat je fit blijft?

De trend die je NIET wilt volgen

In onze praktijk is een tendens zichtbaar: mensen met bewegingsklachten van het thuiswerken. Zelfs de doorgewinterde kantoorlieden met ‘geoefend zitvlees’ lijken vatbaar geworden voor het ontwikkelen van deze klachten.

Hoe kan dat? Wat maakt dat mensen thuis klachten ontwikkelen die niet eerder opkwamen op kantoor?  We zetten de valkuilen voor je op een rijtje. Herken ze, vermijd ze en blijf fit!

Valkuil #1: je vergeet dat je normaal ongemerkt beweegt

Weet jij hoeveel beweging je ongemerkt hebt op een werkdag? Ga maar eens na:

  • Loop jij naar de trein of vanaf het parkeerterrein naar kantoor? Of fiets je naar je werk?
  • Hoe ver is de dichtstbijzijnde koffie vanaf je werkplek? En de lekkerste koffie?
  • Je afstand tot de printer? De vergaderzaal? En hoe ver is het lopen naar de kantine/lunchroom? Of het toilet?
  • Doe je wel eens een lunchwandeling? Of neem je extra de trap?

Je snapt ons punt. Zelf de meest doorgewinterde kantoorklerk wandelt geregeld van zijn plek voor koffie/meeting/toilet/printer of wat dan ook. Maar thuis is ineens alles dichtbij en beweeg je véél minder. En dat is de voedingsbodem voor klachten.

Oplossing #1

Las beweegtijd in tussen je video-meetings. Grove bewegingen werken het beste, omdat je dan de meeste spieren aan het werk zet. Even een paar air squats gevolgd door wat armzwaaien (pas op de vaas). Of burpees. Ideaal. Liever wat minder intensief? Buiten wandelen is een prima remedie tegen zitvlees.

Sommigen hebben al een creatieve oplossing gevonden: we hoorden van iemand die normaliter een half uur van en naar zijn werk fietst. Nu fietst deze slimmerik aan het begin en het eind van zijn thuiswerkdag een ommetje in de omgeving van zijn huis. Geniaal.

Ook een goeie: zet de koektrommel op zolder (of in de berging van je appartement). En lopen maar!

Valkuil #2: thuis werk je méér dan op je werk

Probeer jij ook netjes je 8 uur per dag te maken in je thuiswerkomgeving? En vraag je je af waarom dat nou zoveel meer moeite kost dan op kantoor? Het antwoord is simpel: omdat je op kantoor geen 8 uur lang werk aan het verzetten bent.

Dacht je werkelijk dat jij 8 uur productief bent op kantoor? Een illusie. De normale kantoortuin heeft volop afleiding: collega’s komen binnen wandelen, of roepen je weg van je plek, een telefoon die verderop maar blijft overgaan, het gesprek op de gang vlak voor jouw deur, de voetbalpraatjes bij de koffieautomaat waar je in meegezogen wordt (ja joh, 0-13), et cetera. Die afleiding maakt dat er allerlei mentale pauzes zijn. Niet zo productief natuurlijk, maar de keerzijde is dat het een gek idee is dat je thuis ineens wél 8 uur vol door moet rammen. Het veroorzaakt ook fysieke verkramping.

Oplossing #2

Thuiswerken kan een oase van rust meebrengen waarin je meer gedaan kan krijgen in een ochtend dan op een hele kantoordag. Zolang scholen en opvang geen lock down opgelegd krijgen natuurlijk. Voel je dus niet schuldig als je thuis een break neemt voor een wandeling buiten, of een uurtje eerder stoppen. (En scrollen op internet/social media is géén break.) Bewegen helpt te ontspannen en daarna weer te focussen.

Valkuil #3: nog ff doorgaan

De keerzijde van de betere focus thuis is een té lange focus. Op kantoor is er altijd wel een collega die je op tijd inseint voor de lunchpauze (of je merkt ineens op dat iedereen weg is). Maar wie/wat is nu je reminder voor een pauze? Het gevaar thuis is dat je rond half 3 ineens beseft dat je nog niet hebt geluncht. Niet goed voor je bioritme en daarom medeoorzaak van fysieke stress.

Oplossing #3

Zet paal en perk aan je activiteiten. Langer doorgaan kan onevenredig veel energie vragen. Zet een timer en gá dan ook echt even wat anders doen. Nee, niet weer scrollen door Instagram of Pinterest. Ook hier geldt: bewegen helpt te ontspannen en voorkomt dat je vergroeid met je stoel.

Succes met al het thuiswerken en andere coronamaatregelen!