Blog

Herstellen na COVID-19

Mensen die ernstige corona hebben gehad, kunnen tijdens hun herstel ernstige klachten of beperkingen ervaren. Zij kunnen in aanmerking komen voor herstelzorg. Het is niet noodzakelijk dat iemand opgenomen is geweest in het ziekenhuis.            

Wat zijn klachten die in aanmerking komen voor herstelzorg?

Benauwdheid (na inspanning), conditiegebrek, vermoeidheid, spierpijn of geheugen- en concentratieproblemen. Moeite met traplopen, problemen hebben met zelfverzorging, slechts kleine afstanden kunnen lopen, geen boodschappen kunnen doen, of je werk niet kunnen doen.

Hoe ziet de begeleiding bij Wilskracht eruit?

Door divers wetenschappelijk onderzoek is langzaam duidelijker geworden wat ‘werkt’ (en wat niet). De pijlers om te herstellen bestaan uit: voeding, rust, training en mentale support. Allemaal in de juiste dosering. Dwin en Peter hebben specifieke scholing gevolgd voor het behandelen van klachten na corona. We werken daarbij nauw samen met andere zorgprofessionals, waaronder de huisarts, diëtist(e), ergotherapeut en longfysiotherapeut.

Hoe meld ik mij aan?

De huisarts of medisch specialist bepaalt op grond van de klachten welke zorg nodig is. Bespreek je klachten daarom eerst met je huisarts (of specialist). Hij/zij kan bepalen welke vorm van fysiotherapie nodig is. Heb je de verwijzing op zak? Bel dan met onze assistente op 075 622 42 74 voor een afspraak bij Dwin of Peter. Vermeld dat het om herstelzorg gaat.

Hoe zit het met de vergoeding?

De paramedische herstelzorg bestaat uit: 50 sessies fysio- of oefentherapie, 8 uur ergotherapie en/of 7 uur diëtetiek. Dit komt vanuit de basisverzekering. De kosten gaan (dus) eerst van je ‘eigen risico’ af waarna het volledig wordt vergoed. Voorwaarden:

 • Een verwijzing (voor fysio-/oefentherapie, ergotherapie en/of diëtetiek) door een medisch specialist of huisarts is vereist.
 • De eerste behandeling dient binnen één maand na verwijzing plaats te vinden.
 • De herstelzorg geldt voor een maximale duur van 6 maanden (vanaf de datum van de eerste zitting).
 • Na 6 maanden vindt evaluatie plaats. Wanneer de zorg moet worden gecontinueerd, is een indicatie voor verlenging door een medisch specialist vereist.
 • U als patiënt dient toestemming te geven dat de geanonimiseerde behandelgegevens (data) gebruikt mogen worden voor wetenschappelijk onderzoek.

Voor meer info zie: Paramedische herstelzorg na COVID-19 | Verzekerde zorg | Zorginstituut Nederland

Zo houd je thuiswerkklachten buiten de deur.

Zit je lekker? Kijk eens om je heen. Lees je dit thuis vanaf een scherm? En is dit toevallig óók je werkplek geworden? Fysieke klachten van thuiswerken is een tendens. Hoe zorg jij dat je fit blijft?

De trend die je NIET wilt volgen

In onze praktijk is een tendens zichtbaar: mensen met bewegingsklachten van het thuiswerken. Zelfs de doorgewinterde kantoorlieden met ‘geoefend zitvlees’ lijken vatbaar geworden voor het ontwikkelen van deze klachten.

Hoe kan dat? Wat maakt dat mensen thuis klachten ontwikkelen die niet eerder opkwamen op kantoor?  We zetten de valkuilen voor je op een rijtje. Herken ze, vermijd ze en blijf fit!

Valkuil #1: je vergeet dat je normaal ongemerkt beweegt

Weet jij hoeveel beweging je ongemerkt hebt op een werkdag? Ga maar eens na:

 • Loop jij naar de trein of vanaf het parkeerterrein naar kantoor? Of fiets je naar je werk?
 • Hoe ver is de dichtstbijzijnde koffie vanaf je werkplek? En de lekkerste koffie?
 • Je afstand tot de printer? De vergaderzaal? En hoe ver is het lopen naar de kantine/lunchroom? Of het toilet?
 • Doe je wel eens een lunchwandeling? Of neem je extra de trap?

Je snapt ons punt. Zelf de meest doorgewinterde kantoorklerk wandelt geregeld van zijn plek voor koffie/meeting/toilet/printer of wat dan ook. Maar thuis is ineens alles dichtbij en beweeg je véél minder. En dat is de voedingsbodem voor klachten.

Oplossing #1

Las beweegtijd in tussen je video-meetings. Grove bewegingen werken het beste, omdat je dan de meeste spieren aan het werk zet. Even een paar air squats gevolgd door wat armzwaaien (pas op de vaas). Of burpees. Ideaal. Liever wat minder intensief? Buiten wandelen is een prima remedie tegen zitvlees.

Sommigen hebben al een creatieve oplossing gevonden: we hoorden van iemand die normaliter een half uur van en naar zijn werk fietst. Nu fietst deze slimmerik aan het begin en het eind van zijn thuiswerkdag een ommetje in de omgeving van zijn huis. Geniaal.

Ook een goeie: zet de koektrommel op zolder (of in de berging van je appartement). En lopen maar!

Valkuil #2: thuis werk je méér dan op je werk

Probeer jij ook netjes je 8 uur per dag te maken in je thuiswerkomgeving? En vraag je je af waarom dat nou zoveel meer moeite kost dan op kantoor? Het antwoord is simpel: omdat je op kantoor geen 8 uur lang werk aan het verzetten bent.

Dacht je werkelijk dat jij 8 uur productief bent op kantoor? Een illusie. De normale kantoortuin heeft volop afleiding: collega’s komen binnen wandelen, of roepen je weg van je plek, een telefoon die verderop maar blijft overgaan, het gesprek op de gang vlak voor jouw deur, de voetbalpraatjes bij de koffieautomaat waar je in meegezogen wordt (ja joh, 0-13), et cetera. Die afleiding maakt dat er allerlei mentale pauzes zijn. Niet zo productief natuurlijk, maar de keerzijde is dat het een gek idee is dat je thuis ineens wél 8 uur vol door moet rammen. Het veroorzaakt ook fysieke verkramping.

Oplossing #2

Thuiswerken kan een oase van rust meebrengen waarin je meer gedaan kan krijgen in een ochtend dan op een hele kantoordag. Zolang scholen en opvang geen lock down opgelegd krijgen natuurlijk. Voel je dus niet schuldig als je thuis een break neemt voor een wandeling buiten, of een uurtje eerder stoppen. (En scrollen op internet/social media is géén break.) Bewegen helpt te ontspannen en daarna weer te focussen.

Valkuil #3: nog ff doorgaan

De keerzijde van de betere focus thuis is een té lange focus. Op kantoor is er altijd wel een collega die je op tijd inseint voor de lunchpauze (of je merkt ineens op dat iedereen weg is). Maar wie/wat is nu je reminder voor een pauze? Het gevaar thuis is dat je rond half 3 ineens beseft dat je nog niet hebt geluncht. Niet goed voor je bioritme en daarom medeoorzaak van fysieke stress.

Oplossing #3

Zet paal en perk aan je activiteiten. Langer doorgaan kan onevenredig veel energie vragen. Zet een timer en gá dan ook echt even wat anders doen. Nee, niet weer scrollen door Instagram of Pinterest. Ook hier geldt: bewegen helpt te ontspannen en voorkomt dat je vergroeid met je stoel.

Succes met al het thuiswerken en andere coronamaatregelen!

Papieren tijger (ACTIE)

Waarom deze actie?

We werken continu aan het verbeteren van onze diensten. Dat willen we op het hoogste niveau doen. Het PLUS-certificaat van de grootste zorgverzekeraar van Nederland bevestigd dat we goed bezig zijn. Een papieren tijger? Zeker. Maar wel eentje waar we echt trots op zijn.

We dagen je uit…

Sorry even een paar woordgrappen:

 • – Laat maar eens zien of jij ook zo goed bent in papierwerk.
 • – Een papiertje halen is nog niet zo makkelijk, nu is het jouw beurt.
 • – Ben jij op papier en in de praktijk ook een pro?

Kortom: denk jij dat je een papieren tijger aankan? Laat het ons weten! We geven 3x een origami pakket weg.

Hoe win ik die tijger (of ander dier)?

Let op, het is een origami tijger dus je zal de dierenkop zelf in elkaar moeten vouwen en plakken. Niet makkelijk, je moet er wel wat inspanning leveren. Maar hé: wij hebben ook ons best gedaan op ons papierwerk.

Wil je liever een andere dierenkop? Dat kan ook hoor; we zijn niet zo moeilijk. Kijk op https://assemblishop.com/nl/product-categorie/papieren-dierenkop-nl/ voor andere dieren.

Zo doe je mee:

 1. 1. Deel en like het bericht op Facebook en schrijf er wat leuks bij voor ons
 2. 2. Doe dat voor vrijdag 22 mei 2020
 3. 3. Na die datum verloten wij 3 dierenkoppen onder alle deelnemers

Benieuwd wat een PLUS-praktijk in detail betekent?

Lees dan deze blog toen we de eerste keer het PLUS-certificaat haalden. De papierentijger-actie is een knipoog naar de PLUS-certificering, maar daarmee zijn we niet minder serieus dat we er trots op zijn.

Wilskracht weer meer open. Veiligheid voorop.

Je staat vast te trappelen om langs te komen. Goed nieuws, want Wilskracht gaat weer meer open. Veiligheid voorop. Daarom zijn er maatregelen, gebaseerd op richtlijnen van het RIVM en medische contactberoepen. Lees ze hieronder.

“Samen kunnen we zorgdragen voor een veilige therapieomgeving. Lees daarom deze blog.”

Wilskracht

Zo waarborgen wij de veiligheid in de praktijk:

1. Met ziektesymptomen NIET naar de praktijk komen

Ook niet met milde klachten. Onze assistente zal vooraf aan je afspraak gezondheidsvragen stellen vooraf aan je afspraak. Lees ze verderop. Kom niet als je niet fit bent!

Niet fit? Wacht totdat je helemaal beter bent. Kan je niet wachten? Er bestaan bij ons mogelijkheden voor ‘zorg op afstand’, zoals bellen of video-consulten. Als het echt noodzakelijk blijkt om fysiek te behandelen, dan komen wij bij je thuis. Mét volledige persoonlijke beschermingsmiddelen. Kom dus nooit naar de praktijk.

2. Ook zónder ziektesymptomen kun je besmettelijk zijn.

Geen ziektesymptomen? Je kunt (ongemerkt) alsnog drager zijn van het corona-virus. Hoewel de kans op besmetting van anderen dan veel kleiner is, moet jij jezelf afvragen of het echt nodig is om op dit moment behandeld te worden.

Toch graag langskomen? Dat kan. Maar ook voor gezonde mensen gelden regels. Die hebben we hieronder samengevat in de 10-geboden van Wilskracht. Lees ze aandachtig door.

De 10-geboden van Wilskracht

 1. Kom alléén tenzij begeleiding noodzakelijk is.
 2. Kom hooguit 5 minuten vóór je afspraak wacht anders in de auto of buiten, als kan.
 3. Houd 1,5 meter afstand tot anderen de praktijk is daarop ingericht.
 4. Houd 1,5 meter afstand tot uw therapeut tot aan de fysieke behandeling.
 5. Schud geen handen en volg de algemene hygiëneregels
 6. Kom niet als je plots toch ziektesymptomen krijgt je krijgt daar geen rekening voor.
 7. Desinfecteer je handen bij binnenkomst in de praktijk en lees de regels bij de ingang
 8. Vertrek direct na de behandeling vrij trainen is géén optie.
 9. Houd er rekening mee dat het toilet is gesloten even als het waterpunt.
 10. Kom niet zonder afspraak naar de praktijk bel of mail om in contact te komen.

Wat zijn symptomen waarmee ik niet naar de praktijk mag komen?

Dit zijn de vragen die de assistent je gaat stellen.

Heb je de afgelopen 24 uur COVID-19 symptomen gehad: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen of koorts?

Heb je één van de volgende (milde) symptomen: neusverkoudheid of hoesten? Of benauwdheid of koorts (vanaf 38°C)?

Heb je huisgenoten/gezinsleden met koorts en/of benauwdheidsklachten?

Is bij jou of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen corona vastgesteld?

Moet je op één van de vragen JA antwoorden dan mag je NIET naar de praktijk komen. De assistente zal met je bespreken wat dan de opties zijn.

Wat heeft Wilskracht gedaan om jou veilig te kunnen behandelen?

 1. Triage – Alleen mensen zonder symptomen mogen naar de praktijk komen.
 2. Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) – Je therapeut draagt een mondkapje. Bij nader fysiek contact zijn extra PBM mogelijk,  zoals handschoenen, bril en schort.
 3. Rooster aangepast – Het rooster van Steven en Peter verloopt niet synchroon waardoor de kans dat u iemand anders in de wachtkamer treft kleiner wordt.
 4. Wachtkamer en behandelkamers aangepast – Aangepast op de 1,5 meter afstand situatie (mocht je dus nog iemand in de wachtkamer treffen, geen paniek 😉).
 5. Handhygiëne – desinfectie-gel voor wie binnenkomt
 6. Communicatie – Iedereen wordt van deze werkwijze op de hoogte gebracht van de regels via nieuwsbrieven, website, Facebook/IG en bij de entree van de praktijk.

Bedankt voor het lezen van deze informatie. Want samen kunnen we zorgdragen voor een veilige therapieomgeving.

Deze tekst in PDF (volgt).

Mogen de fysiotherapeuten weer open of niet?

Gisteren was weer een verwarrende dag. In deze liveblog van de NOS staat: “Alle medische contactberoepen aan het werk.” In het interview zegt minister De Jonge dat bepaalde contactberoepen van medische aard hun eigen richtlijnen hebben. Waarop de NOS concludeert dat onder andere fysiotherapeuten weer gewoon aan het werk zijn. Klopt dat? Zoals inmiddels gebruikelijk, is enige uitleg op zijn plaats.

Kunnen fysiotherapeuten weer open?

Nee.

De uitleg: medische beroepen kunnen open, op voorwaarde is dat er richtlijnen zijn die de veiligheid van u en uw therapeut waarborgen. De richtlijn voor fysiotherapeuten ligt nu ter goedkeuring bij het ministerie van VWS en het RIVM. We verwachten binnen enkele dagen antwoord.

Dus jullie kunnen weer open als de richtlijnen af zijn?

Ja, de richtlijnen geven de voorwaarden waarop wij veilig open kunnen.

De nuance: afhankelijk van wat er in die richtlijn staat én of wij daaraan kunnen voldoen, bepalen wij of we open kunnen. Omdat Wilskracht vermoedt wat er in die richtlijn gaat staan, bereiden onszelf en de praktijk alvast voor.

Als de richtlijn er is, gaan jullie dan direct open?

Zo snel mogelijk.

De uitleg: in de richtlijn zal duidelijk worden op welke manier we zorg mogen aanbieden. Dat zal vermoedelijk met zogeheten persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) gaan en met aangepast toegangs- en praktijkbeleid. Zodra dat alles geïmplementeerd is gaat Wilskracht open.

Zoals altijd: we houden u op de hoogte via onze website. Als we écht open gaan, volgt ook een nieuwsbrief.