Blog

Papieren tijger (ACTIE)

Waarom deze actie?

We werken continu aan het verbeteren van onze diensten. Dat willen we op het hoogste niveau doen. Het PLUS-certificaat van de grootste zorgverzekeraar van Nederland bevestigd dat we goed bezig zijn. Een papieren tijger? Zeker. Maar wel eentje waar we echt trots op zijn.

We dagen je uit…

Sorry even een paar woordgrappen:

 • – Laat maar eens zien of jij ook zo goed bent in papierwerk.
 • – Een papiertje halen is nog niet zo makkelijk, nu is het jouw beurt.
 • – Ben jij op papier en in de praktijk ook een pro?

Kortom: denk jij dat je een papieren tijger aankan? Laat het ons weten! We geven 3x een origami pakket weg.

Hoe win ik die tijger (of ander dier)?

Let op, het is een origami tijger dus je zal de dierenkop zelf in elkaar moeten vouwen en plakken. Niet makkelijk, je moet er wel wat inspanning leveren. Maar hé: wij hebben ook ons best gedaan op ons papierwerk.

Wil je liever een andere dierenkop? Dat kan ook hoor; we zijn niet zo moeilijk. Kijk op https://assemblishop.com/nl/product-categorie/papieren-dierenkop-nl/ voor andere dieren.

Zo doe je mee:

 1. 1. Deel en like het bericht op Facebook en schrijf er wat leuks bij voor ons
 2. 2. Doe dat voor vrijdag 22 mei 2020
 3. 3. Na die datum verloten wij 3 dierenkoppen onder alle deelnemers

Benieuwd wat een PLUS-praktijk in detail betekent?

Lees dan deze blog toen we de eerste keer het PLUS-certificaat haalden. De papierentijger-actie is een knipoog naar de PLUS-certificering, maar daarmee zijn we niet minder serieus dat we er trots op zijn.

Wilskracht weer meer open. Veiligheid voorop.

Je staat vast te trappelen om langs te komen. Goed nieuws, want Wilskracht gaat weer meer open. Veiligheid voorop. Daarom zijn er maatregelen, gebaseerd op richtlijnen van het RIVM en medische contactberoepen. Lees ze hieronder.

“Samen kunnen we zorgdragen voor een veilige therapieomgeving. Lees daarom deze blog.”

Wilskracht

Zo waarborgen wij de veiligheid in de praktijk:

1. Met ziektesymptomen NIET naar de praktijk komen

Ook niet met milde klachten. Onze assistente zal vooraf aan je afspraak gezondheidsvragen stellen vooraf aan je afspraak. Lees ze verderop. Kom niet als je niet fit bent!

Niet fit? Wacht totdat je helemaal beter bent. Kan je niet wachten? Er bestaan bij ons mogelijkheden voor ‘zorg op afstand’, zoals bellen of video-consulten. Als het echt noodzakelijk blijkt om fysiek te behandelen, dan komen wij bij je thuis. Mét volledige persoonlijke beschermingsmiddelen. Kom dus nooit naar de praktijk.

2. Ook zónder ziektesymptomen kun je besmettelijk zijn.

Geen ziektesymptomen? Je kunt (ongemerkt) alsnog drager zijn van het corona-virus. Hoewel de kans op besmetting van anderen dan veel kleiner is, moet jij jezelf afvragen of het echt nodig is om op dit moment behandeld te worden.

Toch graag langskomen? Dat kan. Maar ook voor gezonde mensen gelden regels. Die hebben we hieronder samengevat in de 10-geboden van Wilskracht. Lees ze aandachtig door.

De 10-geboden van Wilskracht

 1. Kom alléén tenzij begeleiding noodzakelijk is.
 2. Kom hooguit 5 minuten vóór je afspraak wacht anders in de auto of buiten, als kan.
 3. Houd 1,5 meter afstand tot anderen de praktijk is daarop ingericht.
 4. Houd 1,5 meter afstand tot uw therapeut tot aan de fysieke behandeling.
 5. Schud geen handen en volg de algemene hygiëneregels
 6. Kom niet als je plots toch ziektesymptomen krijgt je krijgt daar geen rekening voor.
 7. Desinfecteer je handen bij binnenkomst in de praktijk en lees de regels bij de ingang
 8. Vertrek direct na de behandeling vrij trainen is géén optie.
 9. Houd er rekening mee dat het toilet is gesloten even als het waterpunt.
 10. Kom niet zonder afspraak naar de praktijk bel of mail om in contact te komen.

Wat zijn symptomen waarmee ik niet naar de praktijk mag komen?

Dit zijn de vragen die de assistent je gaat stellen.

Heb je de afgelopen 24 uur COVID-19 symptomen gehad: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen of koorts?

Heb je één van de volgende (milde) symptomen: neusverkoudheid of hoesten? Of benauwdheid of koorts (vanaf 38°C)?

Heb je huisgenoten/gezinsleden met koorts en/of benauwdheidsklachten?

Is bij jou of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen corona vastgesteld?

Moet je op één van de vragen JA antwoorden dan mag je NIET naar de praktijk komen. De assistente zal met je bespreken wat dan de opties zijn.

Wat heeft Wilskracht gedaan om jou veilig te kunnen behandelen?

 1. Triage – Alleen mensen zonder symptomen mogen naar de praktijk komen.
 2. Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) – Je therapeut draagt een mondkapje. Bij nader fysiek contact zijn extra PBM mogelijk,  zoals handschoenen, bril en schort.
 3. Rooster aangepast – Het rooster van Steven en Peter verloopt niet synchroon waardoor de kans dat u iemand anders in de wachtkamer treft kleiner wordt.
 4. Wachtkamer en behandelkamers aangepast – Aangepast op de 1,5 meter afstand situatie (mocht je dus nog iemand in de wachtkamer treffen, geen paniek 😉).
 5. Handhygiëne – desinfectie-gel voor wie binnenkomt
 6. Communicatie – Iedereen wordt van deze werkwijze op de hoogte gebracht van de regels via nieuwsbrieven, website, Facebook/IG en bij de entree van de praktijk.

Bedankt voor het lezen van deze informatie. Want samen kunnen we zorgdragen voor een veilige therapieomgeving.

Deze tekst in PDF (volgt).

Mogen de fysiotherapeuten weer open of niet?

Gisteren was weer een verwarrende dag. In deze liveblog van de NOS staat: “Alle medische contactberoepen aan het werk.” In het interview zegt minister De Jonge dat bepaalde contactberoepen van medische aard hun eigen richtlijnen hebben. Waarop de NOS concludeert dat onder andere fysiotherapeuten weer gewoon aan het werk zijn. Klopt dat? Zoals inmiddels gebruikelijk, is enige uitleg op zijn plaats.

Kunnen fysiotherapeuten weer open?

Nee.

De uitleg: medische beroepen kunnen open, op voorwaarde is dat er richtlijnen zijn die de veiligheid van u en uw therapeut waarborgen. De richtlijn voor fysiotherapeuten ligt nu ter goedkeuring bij het ministerie van VWS en het RIVM. We verwachten binnen enkele dagen antwoord.

Dus jullie kunnen weer open als de richtlijnen af zijn?

Ja, de richtlijnen geven de voorwaarden waarop wij veilig open kunnen.

De nuance: afhankelijk van wat er in die richtlijn staat én of wij daaraan kunnen voldoen, bepalen wij of we open kunnen. Omdat Wilskracht vermoedt wat er in die richtlijn gaat staan, bereiden onszelf en de praktijk alvast voor.

Als de richtlijn er is, gaan jullie dan direct open?

Zo snel mogelijk.

De uitleg: in de richtlijn zal duidelijk worden op welke manier we zorg mogen aanbieden. Dat zal vermoedelijk met zogeheten persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) gaan en met aangepast toegangs- en praktijkbeleid. Zodra dat alles geïmplementeerd is gaat Wilskracht open.

Zoals altijd: we houden u op de hoogte via onze website. Als we écht open gaan, volgt ook een nieuwsbrief.

Corona-maatregelen

Beste klant,

Werkwijze per 23 maart 2020

Het zal u niet ontgaan zijn dat de overheid per vandaag de maatregelen voor contactberoepen heeft aangescherpt. In navolging daarvan is onze praktijk – begrijpelijk maar helaas – genoodzaakt om alleen nog ‘therapie op afstand’ aan te bieden.

Hieronder leest u welke opties er zijn om veilig in contact te komen met uw therapeut. En voor de geïnteresseerden de achtergrond van dit beleid.

Veilig in contact komen met uw therapeut

Het gewijzigde kabinetsbeleid in de aanpak rondom de corona-epidemie maakt reguliere behandeling niet langer mogelijk. Met in achtneming van de regels (1,5 meter afstand) bestaan er bij Wilskracht nu twee mogelijkheden voor therapie:

 

Video-bellen

Wij hebben de mogelijkheid tot video-bellen. Via de beveiligde en versleutelde beeldverbinding van Physitrack kunnen wij met u in gesprek komen. Bijvoorbeeld om een diagnose te stellen, vragen te beantwoorden en/of uw voortgang in de gaten houden. Oók kunt u oefeningen aangereikt krijgen via video’s. In geval van: advies, coaching of oefeningen kan video-bellen heel nuttig zijn.

Strikt revalidatietraining

Uw behandeling mag voorgezet worden in onze revalidatiezaal onder de strikte voorwaarde dat er 1,5 meter afstand blijft tussen u en de therapeut. Behandeling ‘op de behandelbank’ gaat niet, maar trainen wel. Wij gebruiken deze optie alleen wanneer het uitstellen van training tot problemen zouden leiden. Strikt revalidatietraining is geschikt voor bijvoorbeeld revalidatie na een operatie.

Ondanks de mogelijkheden van video-bellen en revalidatietraining zal een groot deel van onze klanten moeten afwachten wanneer regelgeving de reguliere behandelingen weer toestaat. Wij houden u daarvan op de hoogte. Tot die tijd zijn onze contacttijden aangepast.

Wat te doen in ernstige situaties?

Als u van mening bent dat uitstel van behandeling niet mogelijk is in verband met ‘irreversibele achteruitgang van uw functioneren’, bel dan naar de praktijk of uw huisarts. Er vindt daarop telefonische overleg plaats met u en uw therapeut/huisarts. Vindt uw therapeut/huisarts eveneens dat fysiotherapeutische behandeling de enige optie is om ernstige gevolgen te voorkomen? Dan vindt er vervolg-triage plaats in samenspraak met uw huisarts over waar en hoe behandeld wordt. Dit geldt dus alleen in strikt noodzakelijk situaties.

Wat is de achtergrond van dit beleid?

De meesten van u volgen het nieuws op de voet, net als wij. Het zal u daarom niet ontgaan zijn dat het kabinet verscherpte maatregelen heeft getroffen in de aanpak tegen de snelle verspreiding van het coronavirus. De regels voor zogeheten ‘contactberoepen’ zijn aangescherpt. Daaruit komt voort dat fysiotherapeuten – net als kappers – hun werkzaamheden moeten staken, tenzij ze buiten de straal van 1,5 meter van hun klant blijven. De aanleiding daarvoor is dat het RIVM heeft gemeld dat: “Er zijn aanwijzingen dat iemand zonder symptomen besmettelijk kan zijn” ; waar dat eerder onwaarschijnlijk werd geacht.

Wij houden u op de hoogte, zodra er meer mogelijkheid ontstaat om u van dienst te zijn.

Eredivisieclub VV Alkmaar kiest voor Wilskracht

Vanaf seizoen 2019-2020 verzorgt Wilskracht de  fysiotherapeutische begeleiding van VV Alkmaar, de Eredivisieclub voor Vrouwen uit Alkmaar en omstreken.

Professionele begeleiding

Topsport vraagt om professionele begeleiding en daarom zijn we vereerd dat Wilskracht gevraagd is om de partner van VV Alkmaar te worden. Het eerste team zal bij wedstrijden en  trainingen directe begeleiding krijgen. Daarnaast staat de praktijk ter beschikking voor speelsters die moeten herstellen van een blessure.

Voetbaldromen waarmaken

VV Alkmaar wil een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het meiden- en vrouwenvoetbal in Noord-Holland. Sinds het seizoen 2012-2013 – toen nog onder de naam van Telstar Meiden Voetbal Academie – geeft de academie talentvolle voetbalsters uit de regio de mogelijkheid om zich te ontwikkelen naar de top. Vanuit de Academie zijn vele speelsters doorgestroomd naar o.a. Oranjeselecties.

Samen naar de top

Dat Wilskracht kan bijdragen aan het doel van VV Alkmaar om meiden uit Noord-Holland een grotere kans te bieden tot het hoogste voetbalniveau in Nederland door te dringen, vinden we fantastisch. Daarnaast onderstreept de samenwerking de het beoogde doel van onze praktijk: topzorg leveren.